BAKAN ÖZER, ZONGULDAK'TA SOSYAL BİLİMLER LİSESİNİN AÇILIŞINA KATILDI  
BAKAN ÖZER, ZONGULDAK'TA SOSYAL BİLİMLER LİSESİNİN AÇILIŞINA KATILDI

BAKAN ÖZER, ZONGULDAK'TA SOSYAL BİLİMLER LİSESİNİN AÇILIŞINA KATILDI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yapımı tamamlanarak bu yıl eğitim öğretime başlayan Zonguldak Saime Toptan Sosyal Bilimler Lisesinin açılışına katıldı.

Törendeki konuşmasına, eğitime verdikleri destekten dolayı eski Millî Eğitim Bakanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan'a teşekkür ederek başlayan Bakan Özer, dün itibarıyla 2022-2023 eğitim öğretim yılına "Bismillah..." dediklerini ifade ederek yeni dönemin öğrenci, öğretmen, aileler ve Türkiye için hayırlı olması dileğinde bulundu, görevi başında şehit olan tüm öğretmenleri rahmet ve minnetle andı. 
 
"20 yılda eğitimin tüm kademelerinde yatırım yaptık"
Bakan Özer, son 20 yılda eğitimin tüm kademelerinde çocukların eğitime erişimleriyle ilgili önemli yatırımlar yapıldığını kaydederek "Okul öncesinden ortaöğretime, ortaöğretimden yükseköğretime kadar bu ülkenin en kalıcı sermayesi olan beşeri sermayesinin niteliğini artırmayla ilgili eğitim sistemini maksimum verimlilikte kullandık. Sadece Zonguldak'ta değil; Türkiye'nin her noktasında, 81 il ve 922 ilçede devasa yatırımlar yapıldı, derslik sayıları arttırıldı ve 20 yıl gibi kısa bir sürede tüm eğitim çağ nüfusunun her kademesinde okullaşma oranının yüzde 90'ın üzerine çıktığı bir eğitim sistemine kavuşmuş olduk." dedi.
 
Özer şunları söyledi:
 
"2000'li yıllarda okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranları yüzde 11'di, bugün yüzde 93'lerde. Ortaöğretimdeki okullaşma oranları yüzde 44'tü, yani lise çağ nüfusunda olan yüz gencimizin sadece 44'ü okulda eğitim sisteminde kendisine yer bulabiliyordu. Yükseköğretimde benzer şekilde, yükseköğretimdeki net okullaşma oranları yüzde 14'lerden yüzde 48'lere geldi. OECD ülkelerinin, bugün rekabet etmiş olduğumuz ülkelerin, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1950'li yıllarda yüzde 90'ın üzerine çıkarmış oldukları okullaşma oranlarını biz 70 yıl gecikmeyle son yirmi yılda gerçekleştirebildik. Sadece bu yapılmadı son yirmi yılda. Aynı zamanda eğitim sisteminin önündeki tüm antidemokratik uygulamalar kaldırıldı. Başörtüsü yasaklarından katsayı uygulamalarına, peygamberin hayatı, Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler öğrenilmesindeki seçme ders taleplerine kadar çok sayıda demokratik iyileşme gerçekleştirildi. Tüm bu süreçler yapılırken eğitimin kalitesinden asla taviz verilmedi."
 
"Eğitimde müthiş bir seferberlik yürüyor"
Özer, diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da sunulan hizmetlerin tüm kitlelere ulaştırılmasıyla ilgili sürecin başarıyla tamamlanmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinin büyük rol oynadığını ifade etti. Mevcut kitleselleşen eğitimin kalitesini arttırmak için Bakanlık olarak sahada gece gündüz demeden çalışmaya devam ettiklerini belirten Özer, "Okul öncesi eğitimden mesleki eğitime, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemekten Öğretmenlik Meslek Kanunu'na, okulların kütüphaneyle donatılmasından köy okullarının yaşam merkezi olarak tekrar hayata geçirilmesine gerçekten tüm Türkiye'de müthiş bir seferberlik yürüyor." dedi. 
 
Okul öncesi eğitim seferberliği başlarken Zonguldak'ta okullaşma oranının yüzde 53 olduğunu, bu oranın şu anda yüzde 98'e ulaştığını kaydeden Özer, "6 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla tüm Türkiye'de beş yaştaki okullaşma oranları 78'di, bugün itibarıyla yüzde 93'e ulaştı. 1.457 bağımsız anaokulu yaptık, 10 bin 200 ana sınıfı yaptık. Gerçekten okul öncesi eğitimi, eğitimde fırsat eşitliğinin anahtarı olan bir eğitimi, eğitim politikası olarak görerek ve en önemlisi uzun vadeli getirisi maksimum ama yatırım maliyeti minimum olan bir eğitim politikasını hızlı bir şekilde ülkemizin tüm noktalarına yaygınlaştırmaya başladık." diye konuştu. 
 
Mesleki eğitimle ilgili yürütülen faaliyetlere değinen Özer şunları söyledi: Bir sene önce eğitim sistemimizdeki çırak kalfa sayısı 159 bin iken bugün 730 bin çırak kalfanın olduğu bir mesleki eğitim sistemine sahibiz. İnşallah, yılın sonuna kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu gibi 1 milyon çırak, kalfanın olduğu bir mesleki eğitimimiz olacak.
 
Son yirmi yılda eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için ders kitaplarını tüm öğrencilere ücretsiz olarak ulaştırdıklarını kaydeden Özer, "Bu sene bir değişiklik daha yaptık; dün itibarıyla 153 milyon ders kitabı ücretsiz olarak nasıl sıralarda öğrencileri bekliyorsa yaklaşık 136 milyon yardımcı kaynağı da ücretsiz olarak öğrencilerimize ulaşırdık. Yani yardımcı kaynakla ilgili problemi eğitim sistemimizden köklü olarak ortadan kaldırmış olduk."
 
Eğitim öğretim yılı başlamadan 60 bin temizlik görevlisini tüm okullara gönderdiklerini anımsatan Özer, "Eğitim öğretim hazırlıklarıyla ilgili yapmış olduğumuz en önemli hamlelerden biri, sadece ortaöğretim değil, temel eğitimdeki tüm okullarımıza tüm ihtiyaçlarını karşılamayla ilgili 3 milyar 750 milyonluk bir bütçe gönderdik. Eğitim sisteminde bütçe gönderilmeyen tek bir okul kalmadı. Dün itibarıyla bu bütçenin sadece 2 milyar 150 milyonunu kullanabildiler. Yani okullarımızın hesaplarında kullanılmak üzere 1 milyar 600 milyonluk bütçe hazır olarak bulunuyor." diye konuştu.  Özer, Zonguldak'ın hızlı bir şekilde eğitimde yeni başarı hikâyelerini ortaya koyması için Bakanlık olarak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.
 
"Zonguldak uluslararası başarılarını sürdürecek"
Emekle eğitimi birleştiren kent olarak tanımladığı Zonguldak'ın uluslararası başarı hikâyeleriyle adından söz ettirmeye devam edeceğini belirten Bakan Özer, bu başarıları hep birlikte geleceğe taşıyacaklarını ifade etti. 
 
Özer, Zonguldak'ta hizmete açılan Saime Toptan Sosyal Bilimler Lisesinin ardından kısa zaman sonra İstanbul'da da Köksal Toptan Lisesinin açılışının yapılacağı müjdesini vererek "Bu ülke için emek veren devlet adamlarının, bilim insanlarının, eğitimcilerin adını okullarımızda yaşatmamız gerekiyor. Okullarımızla bu isimleri bir araya getirip çocuklarımızın çok daha nitelikli bir eğitim alması için tüm gücümüzü birleştirmemiz gerekiyor." sözleriyle konuşmasını tamamladı. 
 
Törene, Bakan Özer'in eşi Nebahat Özer, eski bakanlardan Abdülkadir Aksu, Köksal Toptan ile eşi Saime Toptan katıldı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.