Bakan Yılmaz: 608 bin Suriyeli çocuğun eğitime erişimi sağlanmıştır  
Bakan Yılmaz: 608 bin Suriyeli çocuğun eğitime erişimi sağlanmıştır

Bakan Yılmaz: 608 bin Suriyeli çocuğun eğitime erişimi sağlanmıştır

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eğitim çağında 976 bin 200 Suriyeli öğrenci olduğunu belirterek, "Bu Suriyelilerden 608 bin 84´üne eğitime erişim imkanı sağlanmıştır." dedi.

Bakan Yılmaz: 608 bin Suriyeli çocuğun eğitime erişimi sağlanmıştır

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Antalya’da düzenlenen, "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi" kapsamında gerçekleştirilen toplantıdaki konuşmasına Zeytin Dalı Harekatı´nda şehit olanlara rahmetle dileyerek başladı.
 
Bakan Yılmaz, 2011´den itibaren ülke olarak 3 milyonun üzerinde Suriyeli, 200 binin üzerinde de Iraklıya ev sahipliği yapıldığını belirtti. Yılmaz, Türkiye´ye sığınanların barınmadan gıdaya, sağlıktan eğitime tüm ihtiyaçlarının giderilmesi için kamu, sivil toplum kuruluşları ve yardımsever halkla beraber çalıştıklarını dile getirdi. Yılmaz, 2017 küresel insani yardım raporuna göre 2016´da 6 milyar dolarlık insani yardım yaparak, Türkiye´nin ABD´den sonra ikinci olduğunu vurguladı. Yılmaz, Türkiye´nin gerçekleştirdiği 6 milyarlık insani yardımın geçen yıl dünyada yapılan yardımın beşte birinden fazla olduğuna işaret etti.
 
Türkiye´nin 3 milyon 200 binin üzerinde sığınmacıya ev sahipliği yaparak dünyanın en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesi olduğunu, savaştan kaçan Suriyelilere yeni bir hayat sunduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti: "Suriyeli kardeşlerimizin her türlü ihtiyacını karşıladığımız gibi çocukların eğitimlerinin aksamaması için akranlarından geri kalmaması için bakanlık olarak eğitim alanında çalışıyoruz. Eğitim çağında bulunan 976 bin 200 Suriyeli öğrenci var. Bu Suriyelilerden 608 bin 84´üne eğitime erişim imkanı sağlanmıştır. Bakanlığımıza bağlı resmi geçici eğitim merkezleri dışında 14 bin 742 okulda, 366 bin 457 Suriyeli ve Iraklı çocuğumuza eğitim veriyoruz. 22 ilimizde 338 geçici eğitim merkezlerinde ise tamamı Suriyeli olmak üzere 229 bin 445 öğrencimize Türkçe müfredata uygun eğitim veriyoruz. Açık öğretim kurumlarında da 9 bin 634 öğrenci bulunmaktadır."
 
300 milyon avro bütçeli proje
Suriyeli çocukların Türkiye´deki akranları gibi eğitimden faydalanmaları için bu alanda çalışan başka bir ülke olmadığını belirten Yılmaz, "Tüm Suriyeli çocuklarımıza ulaşmak istiyoruz, hiçbirinin eğitim çemberinin dışında kalmasını istemiyoruz. Bunu kendimize görev kabul edip, gereken adımları da atıyoruz." diye konuştu. Bakan Yılmaz, "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi"ne yönelik yapılan çalışmaların önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, "300 milyon avro bütçeli proje 23 ilde uygulanmakta. Bu proje kapsamında 390 bin Suriyeli öğrenciye 5 bin 555 Türkçe öğretici tarafından Türkçe öğretim dersi, 94 Arapça öğreticisiyle Arapça dil öğretimi hizmeti, 495 rehberlik danışmayla danışmanlık hizmeti verilmekte. 900 personelle temizlik hizmeti, 300 personelle de güvenlik hizmeti sağlanmaktadır." ifadesini kullandı.
 
Projesinin başlangıcından bugüne kadar geçen sürede 2 bin 129 idari personele eğitim verildiğine işaret eden Yılmaz, telafi eğitimleri kapsamında 10 bin 85 Suriyeli çocuğa eğitim verildiğini bildirdi.
 
Suriyelilere yönelik 17 ilde 155 okul yapılacak
Yılmaz, destekleme eğitimlerine 43 bin 493 öğrencinin katıldığını hatırlatarak, "390 bin Suriyeli çocuğa Türkçe yeterlilik sınavı uygulanmıştır. 31 bin 131 Suriyeli çocuğa taşıma hizmeti sunulmuştur. Proje kapsamındaki illere 25 araç tahsis edilmişti. Proje başladığından beri istihdam edilen 8 bin 318 kişiye oryantasyon eğitimi verilmiştir." dedi. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı 17 ilde 155 okulun yapımını gerçekleştireceklerini anlatan Yılmaz, eğitimle tüm sorunları aşmanın mümkün olduğunu, dünyaya huzuru, refahı ve barışı getirecek en etken konunun eğitim olduğunu kaydetti.
 
Bakan Yılmaz, konuşmasının ardından eğitim alan öğretmenlere sertifikalarını verdi.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.