Bakan Yılmaz, İranlı bakan Farhadi ile bir araya geldi  
Bakan Yılmaz, İranlı bakan Farhadi ile bir araya geldi

Bakan Yılmaz, İranlı bakan Farhadi ile bir araya geldi

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Farhadi ile makamında bir araya geldi.

Bakan Yılmaz, İranlı bakan Farhadi ile bir araya geldi

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, YÖK Başkanı Yekta Saraç´ın davetlisi olarak Türkiye´de bulunan İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Farhadi ile makamında görüştü. Görüşmede, Saraç da hazır bulundu. 

 

Bakan Yılmaz, görüşmede yaptığı konuşmasında, dost, kardeş ve komşu iki ülkenin uzun dönem aynı kültürü paylaşan ülkeler olduğunu ifade etti.

 

"İki ülkenin ortak o kadar kültürü var ki bu kültürün acaba İran´a mı ait, Türkiye´ye mi ait olduğunu ayırt edebilmek mümkün değildir." diye konuşan Yılmaz, ortak kullanılan kelimelerin de çok sayıda olduğuna dikkat çekti. Türkiye´de kullanılan bazı kelimelerin orijinalinin Farsça olduğunun dahi bilinmediği durumlar olabildiğini ifade eden Yılmaz, Türkçe kelimelerin de Farsçada da muhakkak bulunduğunu söyledi.

 

“Hiçbir ülke yoktur ki bu kadar kültürü iç içe geçmiş iki millet olsun”

İki ülke arasında ortak pek çok değerin bulunduğunu belirten Yılmaz, Mevlana´nın muhakkak ki Türk kültürüne   ait olduğunu ancak Mesnevi´nin Farsça yazıldığını dile getirdi. 

 

Yılmaz, "Dünya üzerinde hiçbir ülke yoktur ki bu kadar kültürü iç içe geçmiş iki millet olsun. Biz de İran´la hem bilimsel hem eğitim alanında, yükseköğretim de dahil olmak üzere ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Her anlamda işbirliğini geliştirecek potansiyel var. İran´dan birçok öğrenci, Türkiye´ye gelmekte Türkiye´den de birçok öğrenci İran´a gitmekte. Bu öğrencilerin sayısını arttırabiliriz, ortak eğitim programları düzenleyebiliriz, ortak kültürel etkinlikler de gerçekleştirebiliriz. " diye konuştu. 

 

İran´da Türkçe kürsüleri kurulacak

İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Farhadi ise konuşmasına Millî Eğitim Bakanlığı görevini devralmasından dolayı Bakan Yılmaz´ı tebrik ederek başladı. İran ile Türkiye arasında çok fazla ilgi konuları ve yakınlığın bulunduğuna işaret eden Farhadi, ilişkilerin daha da güçlenmesi gerektiğini vurguladı. İki ülkenin de bilimsel eğitim, araştırma ve teknoloji alanlarında ilerleme kaydettiğini belirten Farhadi, bu durumun karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine vesile olması gerektiğini söyledi.

 

YÖK Başkanı Yekta Saraç´la daha önce görüştüğünü ve 16 Nisan 2016´da "Yükseköğretim Alanında Mutabakat Zaptı"nın imzalandığını da hatırlatan Farhadi, bu kapsamda özellikle üniversiteler arasındaki işbirliğini ve diğer konuları icraata dökmek için Türkiye´ye geldiğini ifade etti. YÖK´te gerçekleştirilen toplantıya ilişkin de açıklamalarda bulunan Farhadi, "Bu çerçevede iki ülke arasında üniversite düzeyinde karşılıklı öğretim üyesi gönderilmesi araştırma konularına imkan sağlama, Türkiye´de Farsça Kürsüsü´nün kurulması ve ayrıca İran´ın 3 üniversitesinde Türkçe Kürsüsü´nün kurulması, araştırma konularının belirlenmesi gibi konuları gözden geçirdik. Bunlar yapılacaktır. İki ülkenin üst düzey mercii olarak bunların denetlenmesini kararlaştırdık." bilgilerini aktardı. 

 

Bakan Farhadi, iki ülkedeki öğretim üyelerinin öğrencilere yol gösterici olmaları ve bazı araştırmaların yapılmasına imkân sağlanmasının gelecekte planladıkları en önemli konulardan biri olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki iş birliğinin sadece mühendislik ve sosyal bilim alanlarında eğitim programları ve ortak araştırmacıları da içerdiğini kaydeden Farhadi, "İki ülke arasındaki iş birliğinin artmasına gerçekten inanıyoruz ve bu konuda ciddi adımlar atmayı düşünüyoruz. İki ülke arasındaki üniversiteler arasında araştırmalar, bilimsel ve teknoloji konularında ilişkilerimizi arttırmaya kararlıyız. Ayrıca üniversitelerden alınan diplomaları teyit konusunda önümüzdeki aylarda çalışmalar yapılacak." diye konuştu. 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.