MEB CBS: BİR BAKIŞTA KONUMA DAYALI TÜM VERİLERE ERİŞİM  
MEB CBS: BİR BAKIŞTA KONUMA DAYALI TÜM VERİLERE ERİŞİM

MEB CBS: BİR BAKIŞTA KONUMA DAYALI TÜM VERİLERE ERİŞİM

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimde veriye dayalı yönetim sistemi ışığında 2023 Vizyonu hedefine doğru önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Millî Eğitim Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi (MEB CBS) projesi ile ülkemizdeki tüm okulların coğrafi verileri toplanarak, hızlı bilgi akışı, etkili ve doğru analizlerle daha verimli envanter yönetimi sağlanacak.

2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan veriye dayalı yönetim anlayışı kapsamında, Bakanlığa bağlı okul ve tesislere ilişkin verilerin yer aldığı MEB CBS'nin tanıtım toplantısı düzenlendi.
 
MEB CBS tanıtım toplantısında konuşan Selçuk, verinin politikaların belirlenmesinde stratejik değeri olduğunu belirterek, aldıkları kararların veriye dayalı geliştirilmesi için çalıştıklarını söyledi.
 
Eğitime ayrılan bütçenin her lirasını daha iyi değerlendirilebilmenin yollarını aradıklarını ifade eden Selçuk, bunun çözümünün de veriye dayalı karar almaktan geçtiğini vurguladı.
 
Selçuk, 2023 Eğitim Vizyonu'nun veriye dayalı politikaları merkeze alan bakış açısıyla hazırlandığını hatırlatarak, "Bakanlık olarak bu kadar hızlı değişimin olduğu bir dönemde, bizim çok sayıda okulumuzun, yüz binlerce öğretmenimizin, milyonlarca öğrencimizin bulunduğu sistemde çok daha hızlı hareket edebilmek için belki de bütün bakanlıklardan daha fazla bilişimden yararlanmaya, veriye dayalı politikalar üretmeye ihtiyacımız var. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığında alınan her bir kararın olumlu ya da olumsuz etkisi çok daha büyük ölçekte yaşanıyor." diye konuştu.
 
Eğitime doğrudan veya dolaylı olarak katkı sağlayabilecek her türlü bilimsel veri ve teknolojik yeniliği MEB bünyesine taşımaya gayret ettiklerini söyleyen Selçuk, şu ana kadar yapılan ve yapılacak olan okullarla ilgili verilecek her türlü karar için "neye göre karar veriliyor?" sorusunu ortaya koyan ve bunun cevabını taşıyan bir sistem paylaştıklarını ifade etti.
 
Selçuk, MEB CBS'nin sadece inşaat ve emlak ile ilgili bir mesele olmadığını belirterek, "Bu sistem tüm okullarımızın optimizasyon çalışmalarını yüksek çıtalara taşıyacak bir husus. Milli Eğitim Bakanlığının, Coğrafi Bilgi Sistemi ile yapmaya çalıştığı şey, öğretim daireleri dediğimiz genel müdürlüklerimiz, il ve ilçelerimiz ile okul seviyesinde alacağımız kararların kanıta dayalı olarak alınmasını sağlamak." değerlendirmesinde bulundu.
 
Bakan Selçuk, sisteme ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Bu sistemin inşasında büyük emek var. Taşınmaz envanteri oluşturmak için öncelik olarak tüm okul ve kamu binalarımız kayıt altına alınıyor. Oluşturulan veri tabanıyla tapu bilgisi, fotoğraf, kullanım türü, derslik sayısı gibi her türlü bilgiye çok rahat bir şekilde ulaşma imkanına kavuşmuş oluyoruz." 
 
MEB CBS'deki verilerin güncel tutulması için merkez başta olmak üzere il ve ilçe teşkilatlarına büyük görev düştüğünü vurgulayan Selçuk, kurumların açılması, kapatılması, yer ve isim değişiklikleri gibi süreçlerin mekansal veri üzerinden güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Sistemi geliştirme çalışmalarının süreceğini söyleyen Selçuk, "Devam edecek çalışmaların uluslararası düzeyde bize belli standartları getireceği açıktır. Coğrafi Bilgi Sistemi alanında atılan her adımın merkezden en uzak noktaya kadar her aşamaya etki ettiği bilinciyle, bu alanda dünyaya örnek bir sistem inşa etmeyi kafamıza koyduk." dedi.
 
Selçuk, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen Bakanlık ve kurumlara teşekkür ederek, "Bu sistemler aslında bizim mevcut yönetimi, durumu idare etmekten yönetime daha büyük bir liderlikle yönetsel süreçleri götürebilmemize imkan sağlıyor. Sistem akıllandıkça, çalışanlar da akıllı davranmak şansına sahip oluyor." ifadelerini kullandı.  
 
"Çok sayıda faktörü aynı anda değerlendirmek gerekiyor"
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reha Denemeç de okulları planlamak, üretmek, izlemek ve denetlemek, gelecek nesillere modern, çevreci, özgün mimaride yapılar geliştirmenin temel görevleri olduğunu belirterek, "Bu temel görevlerin yerine getirilmesi için şehir planlarında eğitim için ayrılan yerlerin eğitime uygunlukları, mülkiyet yapıları, afet gibi çeşitli risk unsurları karşısında durumları, şehrin yerleşim dinamikleri gibi çok sayıda faktörü aynı anda değerlendirmek gerekmektedir." dedi.
 
Denemeç, bu gereklilikleri yerine getirmek için okulların ve hizmet verdikleri tesislerin her an nerede ve ne durumda olduklarını bilmeye ihtiyaç duyduklarına işaret ederek, ihtiyaç duyulan tüm bilgilerin bir arada ve mekana dayalı olması gerektiği gerçeği çerçevesinde MEBCBS'nin hazırlandığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Fatma Varank da içinde bulunulan dönemde verinin toplanması ve kullanımının önemini vurguladı.
 
Varank, MEB CBS çalışmalarının tamamlanması, daha etkin ve kaliteli hizmetlerin sunulması, veri paylaşımının yaygınlaştırılması ve iş birliğinin artırılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, sistemin ülke için hayırlara vesile olmasını diledi.
 
Çok daha az bürokrasi, yüksek koordinasyon
Millî Eğitim Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi (MEBCBS) projesi ile ülkemizdeki tüm okulların coğrafi verileri toplanarak, hızlı bilgi akışı, etkili ve doğru analizlerle daha verimli envanter yönetimi sağlanacak. 
 
Konuma dayalı veri yönetimi, çok daha az bürokrasi, yüksek koordinasyon,  zaman ve maliyet tasarrufunu beraberinde getirecek. 
 
MEB CBS, "Hangi bölgede hangi okullar var?", "Nerede okul ihtiyacı bulunuyor?" gibi Milli Eğitim Bakanlığı'nın taşınmaz envanterine ilişkin tüm verileri canlı olarak eğitim camiasının hizmetine sunacak.  

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.