MESLEK LİSELİLERDEN ATIKLARI GÜBREYE DÖNÜŞTÜREN MAKİNA  
MESLEK LİSELİLERDEN ATIKLARI GÜBREYE DÖNÜŞTÜREN MAKİNA

MESLEK LİSELİLERDEN ATIKLARI GÜBREYE DÖNÜŞTÜREN MAKİNA

Konya'daki Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleriyle geliştirdikleri, atıkların organik gübreye dönüşmesini sağlayan kompost makinesinin seri üretimine başladı. Bakan Yardımcısı Özer'in ülke genelindeki diğer özel eğitim meslek okullarının da aynı imkâna kavuşturulması talimatını verdiği makina, Türkiye genelinde 33 özel eğitim meslek okuluna gönderilecek.

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer'in Konya ziyaretleri kapsamında Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde inceleme imkânı bulduğu, atıklardan organik gübre üreten kompost makinesinin ülke genelindeki diğer özel eğitim meslek okullarının da aynı imkâna kavuşturulması talimatını verdiği makina, seri üretime başladı.
 
Üretilmesine karar verilen kompost makinelerinin prototipi, öğrencilerin öğretmenleriyle yaptığı Ar-Ge çalışması sonucunun tamamlanmasının ardından seri üretimine başlanan makineler, ülke genelinde tarım alanı bulunan 33 özel eğitim meslek okuluna gönderilecek.
 
Okul müdürü Tayyip Sarı, sıfırdan bir makine yaptıkları için ilk başta zorlandıklarını ancak 20 kişilik ekibin geceli gündüzlü özveriyle çalıştığını söyledi.
 
Yazılımından ürünlerin kaynağına kadar her şeyin okulun imkânlarıyla sağlandığını ifade eden Sarı, geliştirdikleri kompost makinesinin bitkisel ve hayvansal atıkları organik gübreye dönüştürdüğünü söyledi. 
 
"Önceliğimiz atıkların tamamen organik gübreye dönüştürülmesi"
Sarı, makineyi otomatik ve manuel şekilde programladıklarını vurgulayarak şunları kaydetti: "Kontrol panelinde bulunan dijital ekran panomuza cihazın içine nelerin atılıp atılamayacağıyla ilgili bilgilendirme kısmı ekledik. Çay posası, yumurta kabukları, asitli olmayan meyve kabukları, yemek artıkları, kuru yaprak, çim ve talaş gibi atıklar parçalayıcı haznede kesiliyor. Daha sonra birinci ve ikinci kabinde motorların çalışma süresine göre fermente edilen bu atıklar, dinlenme odalarından geçtikten sonra organik gübre hâline geliyor. Önceliğimiz atıkların tamamen organik gübreye dönüştürülmesi. Ürettiğimiz makineyle tarım alanları bulunan okullardaki özel çocuklarımız, organik ürün kullanmış olacak."
 
Üretimde iş sağlığı ve güvenliği kurallarına son derece önem verildiğini anlatan Sarı, kaliteden taviz vermediklerini, cihazda paslanmaz çelik kullandıklarını aktardı.
 
Prototip makineyi tamamladıktan sonra seri üretime başladıklarını dile getiren Sarı, "Hedefimiz 4 ay içinde bu makinelerin üretimini tamamlamak. İnşallah bu süre içinde ihtiyacın tamamı karşılanıp 33 okulumuz yeni eğitim öğretim yılına kompost makineleriyle başlamış olacak." diye konuştu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.